Főoldal

SEGÍTSÉG

MEGBÍZHATÓSÁG

SZAKÉRTELEM

PONTOSSÁG

Panaszainak végleges megoldásához, azaz a teljes gyógyuláshoz vezető úton készek vagyunk vagyunk elkísérni Önt.

Forduljon bátran tevékenységüket magas színvonalon művelő szakemberekből álló csapatunkhoz! Panaszait, adatait bizalmasan kezeljük!

Honlapunkat a hazai és nemzetközi szakirodalomban fellelhető újdon- ságokkal frissítjük, így Ön teljes képet kap a világon elérhető összes kezelési lehetőségről.

Egészségközpontunk küldetése, hogy kíméletes, költség-hatékony, korszerű ellátást nyújtson minden hozzánk forduló beteg számára.

SEGÍTSÉG A TELJES ÉLETHEZ! A VIZELETTARTÁS TÖBBÉ NEM PROBLÉMA!
Rákász Életmódközpont - Kaposvár, Németh István fasor 27.

Vesegyulladás

Vese

A vesék által kiválasztott vizelet egészséges egyénben gyakorlatilag a húgycső legvégső szakaszáig steril. A húgyutakat a baktériumok leggyakrabban alulról felfelé terjedve fertőzik meg, ritkábban fordul elő, hogy a vérben keringő baktérium a vesébe kerülve okozzon gyulladást. A gáttájékon vagy a hüvely környékén elhelyezkedő bélflórából származó baktériumok felfelé haladva, a húgycsövön át érik el a hólyagot, a húgyvezetéket és a vesemedencét. Kiváltképpen elősegíthetik a fertőzést különféle eszközös beavatkozások (pl. hólyagkatéter, hólyagtükrözés) és főként a vizelet szabad elfolyását gátló megbetegedések (pl. gyulladásos szűkületek vagy kövek).

A leggyakoribb ilyen betegség a laikusok által is ismert pyelonephritis, amelyet gyakran vesemedence-gyulladásnak neveznek, noha kizárólag a vesemedencére (pyelon) terjedő izolált gyulladás nem létezik. A vesemedence és a vesekelyhek nyálkahártyájának gyulladása mindig együtt jár a vese szövetének gyulladásával.
Ezen belül a heveny (akut), elsődleges (primer), illetve az elhúzódó, krónikus pyelonephritist kell elkülönítenünk.
A heveny vesegyulladás oka nem mindig ismert, gyakran váltja ki felfázás. Oka lehet más szerv gennyes gyulladása, amikor a véráramon keresztül kerülnek a vesébe kórokozók; de azok a fertőzött húgyhólyagon, vesevezetékeken át is fertőzhetnek.

A vesegyulladás tünetei

A betegség legjellemzőbb tünetei a magas láz, esetleg hidegrázás, a fájdalmas vese és vesetájék, a fejfájás, a vérnyomás emelkedése, a vizelési panaszok, az étvágytalanság, az elesettség. Gyakori, nehezített, fájdalmas vizelés, zavaros színű vizelet jellemzik..

A vesegyulladás kivizsgálása

Image

A kórtörténet ismeretében a hasi és nemi szervek vizsgálata következik. Általános vizelet-, és laboratóriumi vizsgálatokkal a gyulladás megléte, eredete igazolható. A műszeres , eszközös vizsgáló eljárások a gyulladást kiváltó ok felkutatása miatt szükségesek. Ilyenkor hasi ultrahang vagy egyéb képalkotó módszerek alkalmazandók.

Kezelési lehetőségek:

A kórkép megfelelő antibiotikummal végzett kezelésre gyorsan, nyom nélkül gyógyul.
Amennyiben a háttérben valamely rendellenesség észlelhető, az a gyógyulás folyamatát megnehezítheti, lassíthatja. Ilyen rendellenességek az anatómiai elváltozások, mint a vesevezeték és a vesemedence átmenetének szűkülete, továbbá a vesekő is. Ezekben az esetekben nem csupán a vesegyulladást, hanem a komplikáló tényezőt is meg kell szüntetni.

Terhességi vesegyulladás

A betegség különleges formája a terhesség utolsó harmadában jelentkező vesegyulladás, amely hormonális vagy mechanikus okok - általában a jobb oldalon nehezített a vizelet elfolyása - miatt jön létre. Ilyenkor a vese üregrendszerében mindig található pangó vizelet, amely ha befertőződik, könnyen kialakulhat az anya és a magzat életét is veszélyeztető akut vesegyulladás. Ezért szükséges, hogy a terhesség során végzett ultrahangvizsgálatok a vesék állapotára is kiterjedjenek. Ha mégis kialakul a betegség, akkor a legsürgősebb feladat a hólyag és a vese közé felvezetni egy vékony műanyag csövet, ami megszünteti a vizeletpangást.
Az akut, különösen a komplikált és a terhességi pyelonephritis sürgős ellátást igényel, ellenkező esetben súlyos, életveszélyes (szeptikus) állapot alakulhat ki.

Idült vesegyulladás

A krónikus pyelonephritis nemcsak a veseszövet gyulladásával, hanem annak hosszú távú károsodásával is jár. Előzménye lehet kezeletlen vagy észrevétlen heveny vesegyulladás, vesekövek, többszörös veseoperációk vagy anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség).

Kivizsgálás és kezelés

Legfontosabb a kiváltó okok felkutatása, ezek megszüntetése és elhúzódó antibiotikumok adása. Végső esetben műtétre is sor kerülhet. Fontos szerepet kap ebben a betegségcsoportban a rendszeres gondozás.