Főoldal

SEGÍTSÉG

MEGBÍZHATÓSÁG

SZAKÉRTELEM

PONTOSSÁG

Panaszainak végleges megoldásához, azaz a teljes gyógyuláshoz vezető úton készek vagyunk vagyunk elkísérni Önt.

Forduljon bátran tevékenységüket magas színvonalon művelő szakemberekből álló csapatunkhoz! Panaszait, adatait bizalmasan kezeljük!

Honlapunkat a hazai és nemzetközi szakirodalomban fellelhető újdon- ságokkal frissítjük, így Ön teljes képet kap a világon elérhető összes kezelési lehetőségről.

Egészségközpontunk küldetése, hogy kíméletes, költség-hatékony, korszerű ellátást nyújtson minden hozzánk forduló beteg számára.

SEGÍTSÉG A TELJES ÉLETHEZ! A VIZELETTARTÁS TÖBBÉ NEM PROBLÉMA!
Rákász Életmódközpont - Kaposvár, Németh István fasor 27.

Dülmirigy (prostata)

A dülmirigy felépítése

Image

Normálisan gesztenye nagyságú szerv, amely a húgyhólyagból eredő húgycső körül, közvetlenül a hólyag alatt helyezkedik el. A könnyebb megértés végett úgy is mondhatnánk, hogy a közvetlenül a hólyag alatt elhelyezkedő prosztatát keresztülfúrja a húgycső. Így a húgycsőnek van egy prosztatán belüli, körülbelül 2-3 cm-es szakasza, ezt követően még körülbelül 13-15 cm hosszan folytatódik. Végbélen keresztül jól vizsgálható. A mirigy fájdalmassága, puhasága vagy tömöttsége, formája sok mindent elárul a vizsgáló orvosnak. A prosztata normális esetben mirigyes tapintatú, puha. Az öregkori prosztata megnagyobbodás tapintata ettől kissé eltér, a prosztata mérete növekedhet. Rákos elfajulás esetén porc- vagy kőkemény göböket észlelünk a prosztatában, illetve az egész prosztata kőkemény szövetté alakul át.
Tapasztalat szerint átlagosan minden tizedik ember fordul urológiai panasszal orvoshoz, ebből minden negyedik férfinak prosztata-gyulladása van. A 20 és 60 év közötti férfiak urológiai panaszainak negyedét prosztatagyulladás okozza, és legalább minden második férfi életében egyszer előfordul ez a betegség, főleg a fiatal és a középkorban.

A prosztatagyulladás okai

A gyulladás kialakulásában több tényezőnek tulajdonítanak szerepet, ezek a fertőzés, bizonyos hormonális faktorok és a felfokozott életvitel, a mindennapi stressz. A fertőzés szerepel leggyakrabban a kiváltó okok között. A kórokozók leggyakrabban a húgycsövön keresztül jutnak fel a prosztatába. Minden egyéb olyan elváltozás is elősegíti a gyulladás kialakulását, amely megnehezíti a vizeletürítést. Ilyenek a záróizom fokozott izomtónusa, a húgycső szűkülete és a következményes emelkedett húgycsőnyomás, mely lehetővé teszi az - esetlegesen fertőzött - vizelet bejutását a prosztata állományába.

A prosztata gyulladás típusai

  Megnevezés Magyarázat
I. Akut bakteriális prosztatitisz A prosztata heveny fertőzése
II. Idült bakteriális prosztatitisz Idült prosztatagyulladás / Krónikus húgyúti fertőzés
III. Krónikus abakteriális prosztatitisz illetve idült kismedencei fájdalom tünetegyüttes Változó vizelési és szexuális panaszok, különböző kismedencei fájdalmak.
III.a. Gyulladásos idült kismedencei fájdalom tünetegyüttes Nagy mennyiségű gennysejt az ondóban ill. a 3.pohárban
III.b. Nem gyulladásos idült kismedencei fájdalom tünetegyüttes Nem jelentős számú fehérvérsejt az ondóban illetve a 3. pohárban
IV. Tünetmentes gyulladásos prosztatitisz Panasz nincs, sok fehérvérsejt az ondóban, a 3. pohárban, illetve a prosztatából vett szövettani mintában.

A prosztatagyulladás kivizsgálása 

Vizelet Vizelet, masszátum vizsgálat Lehetséges diagnózis
Csak az első pohárban (első 5-10 ml vizeletben) fehérvérsejtek ą bakteriumok a vizeletben Húgycsőgyulladás
Második pohárban is (100-150 ml vizeletben) fehérvérsejtek ą bakteriumok a vizeletben Akut vagy krónikus hólyaghurut, akut, vagy krónikus prosztata-gyulladás
Prosztata masszátum fehérvérsejtek ą bakteriumok a vizeletben,falósejtek Akut vagy krónikus prosztata-gyulladás, krónikus kismedencei fájdalom tünetegyüttes
Csak a masszázs utáni vizeletben,harmadik pohárban (utolsó 5-10 ml vizeletben) fehérvérsejtek ą bakteriumok a vizeletben Akut vagy krónikus prosztata-gyulladás, krónikus kismedencei fájdalom tünetegyüttes

A baktérium okozta heveny gyulladást a legkönnyebb diagnosztizálni. A betegség meggyógyítható hosszan tartó antibiotikum-kezeléssel.
A kórokozó a prosztataváladékban kimutatható. A váladékot prosztatamasszázs révén nyerjük. Az esetek mintegy kétharmadában azonban nem mutatható ki baktérium vagy egyéb kórokozó. Prosztatagyulladást chlamydia, mycoplasma nevű baktériumok és különböző gombafajok is okozhatnak.

A prosztatagyulladás fajtái 

 1. Heveny bakteriális prosztatagyulladás.
  A prosztatagyulladás tünetei rendkívül változatosak. A heveny prosztatagyulladás lázzal kísért nehezített vizeletürítéssel jár, időnként vizelési képtelenség is kialakulhat. Általános gyengeség, végbéltáji fájdalom, teltségérzés kísérheti. A kórokozó általában a húgycsövön keresztül jut be a prosztata mirigyállományába.
 2. Krónikus bakteriális prosztatitis.
  A tünetek kevésbé kifejezettek, mint heveny prosztatagyulladásban. A panaszok diffúzak, az alhasi, gáttáji, herékbe kisugárzó fájdalom, a vizelési nehézség, a potenciazavarok mind előfordulhatnak. Ebben az esetben is a prosztata váladékából, illetve az ondóból, vagy mindkettőből tenyészthető ki a kórokozó. A betegség hosszan tartó gyulladásgátló szerekkel kezelhető, meggyógyítható. Mindig figyelembe kell venni az esetleges társbetegségeket, a húgycsőszűkületet, a prosztata megnagyobbodását, vagy az olyan rendszerbetegségeket, mint például a cukorbetegség.
  Minden körülmény és kezelési lehetőség ellenére gyakran kiújul és a páciens rendszeres orvoslátogatóvá válhat.
 3. A "gyulladásos eredetű idült kismedencei fájdalom szindróma" alatt azt a betegséget értjük, amelynek tüneteit a krónikus bakteriális prosztatitisz alatt felsoroltuk, de baktériumot nem sikerül kitenyésztenünk.
 4. A "nem gyulladásos eredetű kismedencei fájdalom szindróma" esetében nem is a prosztata beteg, hanem a prosztata környéki szövetek, a hólyagnyaki, a medencefenéki izomrostok görcskészsége fokozott. Ez a fokozott feszülés, különböző növényi kivonatokkal és fizikoterápiával gyógyítható.
 5. A tünetmentes (aszimptomatikus) prosztatitisz olyan gyulladás a prosztatában, amely nem okoz panaszt. Gyakran meddő házaspároknál vagy a prosztataműtétek eredményeinek szövettani feldolgozása során derül rá fény.

Hogyan előzhetjük meg a gyulladás kialakulását?

Kerüljük a hideg helyen való tartózkodást, kerüljük a huzamosabb ülést hideg ülőhelyen. A lehűlt testrész ellenálló képessége csökken. Éppen ezért javasolt, hogy fürdés után váltsunk azonnal fürdőnadrágot, illetve fürdőruhát. Kerüljük a huzatos helyeket, felhevült testtel nem lépjünk hűvös helyiségbe. Nem tanácsos télen az utcán parkoló autóba beülni. Ne üljünk tartósan puha ülésen, széken. A szexuális együttlét után pedig javasolt a vizelés, amely által a húgycső mentessé válik az esetleg odakerült gombáktól, baktériumoktól. Külön kiemelnénk, hogy a tömény alkohol, vagy fűszeres étel fogyasztásának kerülése csak a már kialakult gyulladásos betegségben ajánlott, önmagában az étkezési szokásoktól, a fűszertől vagy az alkoholtól a betegség nem alakul ki. Kerüljük a gyakori partnerváltást és az analis szexet.

Milyen alternatív kezelési formák segítenek? 

 • Életmód változtatás
 • Táplálkozási szokások módosítása
 • Gyógynövények alkalmazása

Cél: a gyulladást okozó elemek eltávolítása az étrendből és a gyulladást-csökkentő élelmiszerek fogyasztása.

 

Fogyasszunk friss gyümölcsöt és zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket.

 

Tartózkodójuk a cukortól és az édesítőszerektől, tejtermékektől, a fagyasztott ételektől, a tartósítószereket, ételszínezékeket tartalmazó termékektől, a finomított gabonatermékektől, a kávétól, kólától és a gyors éttermekben készült ételektől, a csokoládétól és a vörös húsoktól.

 

Fogyasszunk legalább napi 2-3 liter szénsavmentes folyadékot.

 

Kiegészítőként C és E vitamint, cinket, kis virágú füziketeát, rozspollent és törpepálma kivonatot tartalmazó termékeket fogyaszthatunk. Lehetőség szerint iktassuk ki életünkből a stresszt!