Főoldal

SEGÍTSÉG

MEGBÍZHATÓSÁG

SZAKÉRTELEM

PONTOSSÁG

Panaszainak végleges megoldásához, azaz a teljes gyógyuláshoz vezető úton készek vagyunk vagyunk elkísérni Önt.

Forduljon bátran tevékenységüket magas színvonalon művelő szakemberekből álló csapatunkhoz! Panaszait, adatait bizalmasan kezeljük!

Honlapunkat a hazai és nemzetközi szakirodalomban fellelhető újdon- ságokkal frissítjük, így Ön teljes képet kap a világon elérhető összes kezelési lehetőségről.

Egészségközpontunk küldetése, hogy kíméletes, költség-hatékony, korszerű ellátást nyújtson minden hozzánk forduló beteg számára.

SEGÍTSÉG A TELJES ÉLETHEZ! A VIZELETTARTÁS TÖBBÉ NEM PROBLÉMA!
Rákász Életmódközpont - Kaposvár, Németh István fasor 27.

Gyulladások - Általános rész

A húgyutak felosztása, a felső és alsó húgyuti gyulladások

Húgyuti rendszer

A húgyutak felépítésének ismerete szükséges a gyulladások megértéséhez. Részei: a vesék, a vesét a húgyhólyaggal összekötő vesevezetékek, a hólyag és a hólyagot a külvilággal összekötő húgycső. A vizeletelvezető rendszeren kívül az urológiai ellátás körébe tartoznak még a férfi nemi szervek is.

A vizeletelvezető rendszert két részre bonthatjuk:

  • A hólyagot és a húgycsövet alsó húgyutaknak nevezzük, ezek gyulladása általában enyhébb lefolyású és zömében láz nélkül zajlik.
  • A felső húgyutakat a vese és a vesevezetékek alkotják, gyulladásai súlyosabbak,lázzal, általános rosszulléttel, időnként életet veszélyeztető állapottal járnak.

A férfiak nemi szerveinek felépítéséről az anatómiai részben olvashat, a nemi szervek gyulladásairól itt talál bővebb információt.

A húgyuti gyulladások kialakulása

Húgyuti gyulladás

Húgyúti fertőzésről akkor beszélünk, ha a húgyutak bármely szakaszán nagy számban találunk kórokozókat. Kórokozók előfordulhatnak csak a vizeletben vagy kimutathatóak az adott szerv fertőzésekor is, így húgycső, prosztata-, vesemedence-gyulladás, illetve hólyaghurut esetén. E szervek gyulladásai okozzák a klinikai tüneteket. Fontos tudni, hogy a gyulladások nem mindig okoznak panaszt a betegeknek, vagyis tünetmentesek is lehetnek!
A gyulladások jelentős részét baktériumok okozzák, melyek zömében a húgycsövön keresztül jutnak be és felszálló fertőzést hoznak létre. Ritkábban a véráram útján jutnak be a szervezetbe a kórokozók. A felszálló fertőzés során leginkább a bélben normális körülmények között is előforduló baktériumok a tettesek.

Heveny és idült húgyuti gyulladások

A gyulladások heveny és krónikus formában jelentkezhetnek. Heveny fertőzés esetén a húgyutak bármely területén jön létre gyulladás, amelyet erőteljes vérbőség, esetleg nyálkahártyavérzés kíséri. A vese gyulladásakor legfeltűnőbb elváltozás a vesecsatornácskák közötti szövet gyulladása, amely tályogos beolvadáshoz is vezethet. Heveny gyulladások általában a betegnek is heveny panaszt okoznak. Amennyiben a fertőzések ismétlődnek a gyulladás idültté válik. Az idült vagyis krónikus gyulladás hegesedéshez elhanyagolt esetben veseelégtelenséghez vezethet. Elhúzódó, nem megfelelően kezelt heveny gyulladásból szintén kialakulhat a krónikus forma, ezért minden heveny gyulladást komolyan kell venni!

Bővebben a gyulladások fajtáiról itt olvashat: