Home

SEGÍTSÉG

MEGBÍZHATÓSÁG

SZAKÉRTELEM

PONTOSSÁG

Panaszainak végleges megoldásához, azaz a teljes gyógyuláshoz vezető úton készek vagyunk vagyunk elkísérni Önt.

Forduljon bátran tevékenységüket magas színvonalon művelő szakemberekből álló csapatunkhoz! Panaszait, adatait bizalmasan kezeljük!

Honlapunkat a hazai és nemzetközi szakirodalomban fellelhető újdon- ságokkal frissítjük, így Ön teljes képet kap a világon elérhető összes kezelési lehetőségről.

Egészségközpontunk küldetése, hogy kíméletes, költség-hatékony, korszerű ellátást nyújtson minden hozzánk forduló beteg számára.

SEGÍTSÉG A TELJES ÉLETHEZ! A VIZELETTARTÁS TÖBBÉ NEM PROBLÉMA!
Rákász Életmódközpont - Kaposvár, Németh István fasor 27.

Inkontinencia esetén alkalmazandó gyógymódok

MILYEN GYÓGYMÓDOKAT ALKALMAZUNK INKONTINENCIA ESETÉN?

Elöljáróban elmondható, hogy az inkontinencia nem sorscsapás. Ma már a betegség számos kezelési módja ismert és sikerrel alkalmazható. A sikeres kezelés alapja a gondos kórtörténet felvétele, az adatok elemzése. Számos faktort kell figyelembe venni, hogy meghatározhassuk betegünk számára az optimális gyógymódot. A kezelés értékeléséhez ismerni kell a kialakulás okát, a vizeletinkontinencia típusát, a vese funkciós értékeit, a szexuális funkciókat, a vizeletvesztés mértékét, súlyosságát, az életminőségre kifejtett hatását, a társult megbetegedéseket, a rendszeresen szedett gyógyszereket, a kismedencei szervek előesését, a kismedencei szervek, szövetek állapotát és a már megtörtént műtéteket, azok eredményességét. Természetesen a felsorolás nem teljes, de látható, hogy milyen széleskörű információ szükséges ahhoz, hogy az egyénre szabott kezelést elkezdhessük.

A kezelés alappillérei: a vizeletcsepegés okát lehetőleg meg kell szüntetni, a terápiának egyénre szabottnak kell lennie és elsőként konzervatív, azaz nem műtéti kezelést kell választani. A kezelésben mindig szerepet kell, hogy kapjon a beteg életmódjának megváltoztatására irányuló tanácsadás is! A sikeres kezelés fontos eleme még a beteg hajlandósága a gyógyulásra. Az eredménytelenség leggyakoribb oka a beteg "kifáradása", a gyakorlatok idő előtti befejezése.

NEM SEBÉSZI KEZELÉSI MÓDOK

 1. A páciens felvilágosítása a húgyutak felépítéséről és működéséről.
 2. Magatartási, életmód javaslatok:
  A magatartási terápia a legtöbb betegnek segít visszanyerni a hólyag szabályozási képességét a hólyag befogadóképességének növelésével és a tünetek csökkentésével.
  - testsúlycsökkentés: az elhízás csökkentése bizonyítottan csökkenti az inkontinencia előfordulását. Példaként említjük, hogy 30%-os elhízás kétszeresére emeli az inkontinencia valószínűségét. Tehát a normális testsúly fenntartása felnőtt korban fontos a vizelettartási zavarok kialakulásának megelőzésében.
  - Fizikai megterhelés: a kifejezetten nehéz fizikai munka emeli a tartási zavarok kialakulásának valószínűségét. A fárasztó gyakorlatok, nehéz sporttevékenység stressz inkontinencia tüneteit okozhatják az egyébként tünetmentes hölgyeknél.
  - Dohányzás: a krónikus köhögés elősegíti a kismedencei szervek helyzetének megváltozását és így az inkontinencia kialakulását.
  - Folyadék és étrendi szokások változtatása: fontos a folyadék-beviteli szokások felmérésében a 3-4 napig vezetett vizelési napló. Ebből kiderül, hogy a gyakori vizelési inger származhat-e túlzott folyadékbeviteltől. Ezekben az esetekben a folyadékbevitel mennyiségének csökkentése mérsékelheti, illetve megszüntetheti a gyakori vizelési ingereket. Amennyiben a vizelési ingerek az éjszakai pihenés alatt is jelentkeznek, úgy az esti folyadékbevizelt korlátozni kell. Fel kell hívni a figyelmet, hogy a folyadékbevitel túlzott megszorítása gyulladáshoz, kiszáradáshoz és székrekedéshez vezet. A folyadék összetételére is adatot kapunk a vizelési naplóból. A kávé, erősre főzött fekete tea, alkohol a vizelési gyakoriságot emeli.
  - székelési szokások változtatása: a krónikus szorulás és a vele járó erőlködés az inkontinencia kockázati tényezői közé tartozik. Megfelelő rosttartalmú ételekkel, gyümölcsökkel, és folyadékbevitellel a panasz rendezhető.
  - Testhelyzet változtatás: köhögés előtt védő hatású lehet a lábak keresztezése, megóvhat a vizeletvesztéstől. Soha nem siessünk a mellékhelyiségre. Parancsoló inger esetén inkább álljunk meg, nyugodtan, várjunk, nagyobbakat lélegezzünk, kulcsoljuk össze a lábunkat, kissé hajoljunk előre.
  - Ha lehetséges csökkentsük a stressz mértékét, pamut, a testhez simuló, de nem szoros alsóneműt viseljünk. Fekhelyünket kényelmesre alakítsuk ki. Ne feledkezzünk meg a szexuális életről sem.
 3. Amennyiben az inkontinencia hátterében valamilyen betegség igazolható, annak megfelelő kezelése szükséges a vizeletelcsepegés megszüntetéséhez: allergia, krónikus köhögés, gyulladások, szívelégtelenség okozta alsó végtagi pangás, cukorbetegség, prosztata megnagyobbodás kezelése.
 4. Hólyagtréning, időzített vizeletürítés. Hólyaglazító és koncentrációs gyakorlatok: a gyakorlatok alapja itt is a vizelési napló elkészítése. Vizelési menetrendet kell készíteni a napló alapján. Az átnevelés történhet önállóan és szakképzett ápolószemélyzet irányításával. Alkalmazható stressz, parancsoló és kevert inkontinens formáknál egyaránt. A gyakorlatok célja:
  - a vizelési gyakoriság hibás szokásmintáinak magváltoztatása
  - a sürgető vizelési ingerek ellenőrző képességének növelése
  - a hólyag befogadóképességének emelése
  - a vizeletürítési időszakok fokozatos növelése
  - a beteg bizalmának erősítése A vizelési naplóban rögzített parancsoló ingerek időpontjait ismerve, a betegnek a várható inger jelentkezése előtt kell a hólyagját kiüríteni. A menetrendszerű vizeletürítési rendszer kiépítése fokozatosan növeli az ürítési intervallumokat, a sürgősségi kontrollstratégiák kialakítása elterelő és relaxációs technikák alkalmazásával szünteti a parancsoló jellegű vizelési ingereket, melyben segít az ürítési viselkedésmód önmonitorozása is, valamint a kezelőszemélyzet által nyújtott pozitív megerősítés. A késztetéses inkontinenciában szenvedő betegek jelentős javulást érhetnek el, ha a megfelelően tervezett időszakonként ürítik hólyagjukat, majd a két vizelés között eltelt időszakot fokozatosan - kellő türelem mellett - növelik. Hat-nyolc hét gyakorlás után elérhetik az átlagos háromóránkénti vizelési sűrűséget. Erről olvashatnak még a AZ INKONTINENCIA JAVÍTÁSA HÓLYAGTRÉNINGGEL című fejezetben.
 5. Gáti izomzaterősítő speciális gyakorlatok - intim torna.
 6. Gyógyszeres kezelés
 7. A fentiek hatástalanságakor kis megterhelést jelentő műtét

MIKOR KELL ORVOSHOZ FORDULNI?

Image

Figyelmeztető tünet lehet a köhögésre, tüsszentésre, emelésre jelentkező akaratlan vizeletelcsepegés. Érdemes felkeresni a szakembert, ha gyakran lép fel sürgető vizelési inger. Kérjünk segítséget a hüvely feszességének szexuális zavart is okozó csökkenése és széklet vagy szélvisszatartási gondok esetén is!
Ez utóbbiak csakúgy, mint az aranyérbántalmak a végbél záróizomzatának gyengeségét jelzik. Súlyosabb formában a kismedencei szervek lesüllyednek, és a hüvelyből elődomborodnak. Természetesen egyik esetben sem halogatható az orvosi vizsgálat.

Szeretettel várjuk magánorvosi rendelőnkben, ahol panaszainak teljes körű kivizsgálására diszkrét környezetben, kívánsága szerint akár csak a szakorvossal történő személyes találkozás keretében biztosítunk lehetőséget. Éljen a lehetőséggel, hogy segítségünkkel intim légkörben, várakozás nélkül panaszai végleges megoldásra találjanak. Az alábbi telefonszámon az asszisztens várja bejelentkezését: + 36/20 541-7007. Kérdését név nélkül is felteheti az alábbi e-mailen: info@vizeletkontroll.hu