Home

SEGÍTSÉG

MEGBÍZHATÓSÁG

SZAKÉRTELEM

PONTOSSÁG

Panaszainak végleges megoldásához, azaz a teljes gyógyuláshoz vezető úton készek vagyunk vagyunk elkísérni Önt.

Forduljon bátran tevékenységüket magas színvonalon művelő szakemberekből álló csapatunkhoz! Panaszait, adatait bizalmasan kezeljük!

Honlapunkat a hazai és nemzetközi szakirodalomban fellelhető újdon- ságokkal frissítjük, így Ön teljes képet kap a világon elérhető összes kezelési lehetőségről.

Egészségközpontunk küldetése, hogy kíméletes, költség-hatékony, korszerű ellátást nyújtson minden hozzánk forduló beteg számára.

SEGÍTSÉG A TELJES ÉLETHEZ! A VIZELETTARTÁS TÖBBÉ NEM PROBLÉMA!
Rákász Életmódközpont - Kaposvár, Németh István fasor 27.

A vizelettartási zavarok kivizsgálása

Image

A vizelettartási zavarban szenvedők eredményes kezelése alapos kikérdezésen és kivizsgáláson múlik. Már itt lényeges megemlíteni, hogy a vizeletelcsepegés többsége gyógyszer és műtét nélkül eredményesen gyógyítható, ha kellő időben és módszerrel történik az első ellátás.

A kivizsgálás lépései:

1. KIKÉRDEZÉS, ANAMNÉZIS FELVÉTEL

Az első lépés ebben a folyamatban a tünetek feltérképezése és az inkontinencia típusának, súlyosságának felmérése. Minden tünetet pontosan kell értékelni, amennyiben egyszerre több tünet is jelen van akkor a beteg értékelje azt a vezető tünetet, amelyik az életvitelét, napi tevékenységét legjobban zavarja. A kikérdezés elején az általános állapotra vonatkozó kérdéseket tesszük fel:
 

a. az általános felmérésben a beteg általános állapotáról, erőnlétéről, betegségeiről, az ezekre szedett gyógyszerekről érdeklődünk. Fontos ismerni az alhas területén végzett műtétek típusait, esetleges sérüléseket, a szülések számát és lefolyását.

Fel kell mérni a szociális körülményeket, a mentális állapotot, a mozgáskészséget, adatokat kell kapni a szexuális funkcióra, a bélműködésre egyaránt.

Az általános állapotra vonatkozó tájékozódó kérdések után a vizelési szokásokat mérjük fel:

 

b. a speciális felmérésben az alábbi kérdésekre kell válasz kapni:

 • Valaha vesztett vizeletet amikor hajolt, nevetett, emelt valamit? Milyen gyakran észlelt vizeletvesztést?
 • Valaha vesztett vizeletet, ha erős vizelési ingere volt a toilettre vezető úton? Milyen gyakran?
 • Milyen gyakran üríti naponta a hólyagját? Ki kell deríteni, miért jár gyakran a WC-re? Parancsoló inger miatt, kényelmi szempontból vagy azért, hogy megóvja magát a vizeletelcsepegéstől?
 • Hányszor kel fel éjszaka? Parancsoló vizelési ingerre ébred?
 • A vizeletvesztés mikor fordul elő? Köhögéssel, nevetéssel egyidejűleg, vagy az inger megjelenése után több másodperc is eltelik?
 • Milyen testhelyzetben fordul elő vizeletvesztés? Álló, ülő vagy fekvő helyzetben is?
 • Egy-egy alkalommal mennyi vizelet ürül akaratlanul? Néhány csepp, vagy átnedvesíti a ruházatot?
 • Észlelt-e utócsepegést, vagy éjszakai bevizelést?
 • Vizelete elcseppen nemi élet vagy a napi tevékenysége idején?
 • Ürül-e levegő a nemi élete alatt a bevezetéskor vagy az orgazmus idején? Testhelyzet változtatásakor?
 • Használt valaha betétet vizeletcsepegés ellen? Milyen gyakran cserélte? A betét mennyire nedvesedett át?
 • Fájdalmat érzett-e vizelés idején?
 • Véresnek látta-e a vizeletét?
 • Valaha érezte-e, hogy nem ürül ki teljesen a hólyagja?
 • Észlelt-e alhasi húzó érzést, fájdalmat? Hüvelyéből elődomborodást? Milyen helyzetekben?
 • Van-e széklettartási zavara, széltartási nehezítettsége?
 • Mennyi a testsúlya?
 • Szenved-e az alábbi betegségek közül valamelyikben?:
 1. Sclerosis multiplex
 2. gerincsérülés
 3. porckorong betegségek
 4. myelodysplasia
 5. cukorbetegség, agyvérzés
 6. Parkinzon betegség
 7. krónikus köhögéssel járó megbetegedések (CODP)
 • Ha nincs ilyen betegsége, van-e kettős látása, izomgyengesége, végtagremegése vagy végtagi zsibbadása?

A kérdések megválaszolását követően fel kell mérni a vizelettartási zavar okozta kellemetlenségek fokát, az életminőségre kifejtett hatását. Ismerni kell az eddig alkalmazott gyógyszereket, esetlegesen vizelettartási zavar miatt végzett műtétet eredményességét. A kismedencei gyulladások, hólyaggyulladások lefolyása, és gyakorisága is fontos adat az eredményes kezelés meghatározásakor. Fontos az inkontinenciát kiváltó átmeneti okok tisztázása, melyek a következők lehetnek:

 • pszichés status, ( kezelt vagy kezeletlen delírium)
 • alsó húgyúti gyulladások
 • atrófiás húgycső és hüvelygyulladás (ösztrogén hiány)
 • naponta szedett gyógyszerek, melyek befolyásolhatják a hólyagműködést
 • napi folyadékbevitel mennyisége, a folyadék összetétele (alkohol, koffein...)
 • mozgáskészség, mozgáskorlátozottság
 • székelési szokások (kifejezett szorulás)

 

A pontos kórtörténet elmaradhatatlan része a vizelési napló kiértékelése.

Vizelési napló letöltés

2. BETEGVIZSGÁLAT

Image

A beteg vizsgálata a megtekintéssel kezdődik. Ennek során megállapítható a testsúly, a mozgáskészség, a mozgás összehangoltsága.

 1. az egyszerű fizikális vizsgálat során megtapintjuk a hasat, a veséket, megállapítjuk azok érzékenységét. Rögzítjük a hason ejtett metszéseket. A has vizsgálatát a nemi szervek és a gát megtekintése és vizsgálata következik. A tág, nyitott hüvely, aranyér jelenléte gátizomzat gyengeségre utal. Súlyosabb esetekben a hüvelykimenetben megjelenhet e hólyag vagy a méh is
 2. Vizeletvizsgálat. Fontos eleme a kivizsgálásnak. Kimutatható többek között a gyulladás, vérvizelés, cukorvizelés és a fehérjevizelés.
 3. Köhögési teszt. A vizsgálat kőmetsző testhelyzetben, telt hólyag mellett történik. Erőteljes köhögésre szólítjuk fel a beteget és megfigyeljük, hogy a húgycsőből távozik-e vizelet. Ha ebben a helyzetnem nem észlelünk vizeletelcsepegést, de a betegnek inkontinens panaszai vannak, akkor a vizsgálatot álló testhelyzetben is elvégezzük.
 4. Betét teszt. Megkérjük a beteget, hogy végezze napi megszokott tevékenységét, majd a kiinduláskor mért pelenka súlyát összehasonlítjuk a két órával később eltávolított pelenka súlyával.
 5. Vatta pálca vagy Q-tip teszt. A húgycsőbe vékony pálcát helyezünk úgy, hogy a pálca vége pontosan a hólyagnyak magasságában legyen. Lemérjük nyugalmi helyzetben a vízszintessel bezárt szögét, majd préselésre szólítjuk fel a beteget. Ha az elmozdulás 30 foknál nagyobb kóros mozgékonyságról beszélünk, ami a hólyagnyak elégtelen alátámasztását jelzi.
 6. Maradékvizelet mennyiségének meghatározása. Történhet katéterezéssel, vagy ultrahang segítségével. A ma elfogadott eljárás az ultrahangos vizsgálat, hiszen ezzel elkerülhető a hólyag befertőzése. A vizsgálat menete a következő: a pácienst felszólítjuk, hogy ürítse ki a hólyagját és ultrahangos készülékkel megmérjük a hólyagban maradt vizelet mennyiségét. Amennyiben a teljes ürített mennyiség 30%-át a maradék vizelet meghaladja további kiegészítő vizsgálatokat kell végezni.
 7. Az előzőeket célzott vizsgálatok követik. A nemi szerv megtekintésén túl felszólítjuk a beteget, hogy préseljen, köhögjön - közben figyeljük, hogy van-e látható vizeletvesztés, a hüvelyfal mozgása normális mértékben mozdul-e el, vagy a mellső vagy a hátsó hüvelyfal a kimenetből elődomborodik-e?. Vannak -elhanyagolt- esetek amikor a méh már nyugalomban is a hüvelyen kívül látható, legtöbbször a felszínén lévő sebekkel. A fentieket álló helyzetben is megismételjük, ha a fekvő helyzetben történt vizsgálat során vizeletvesztést nem észleltünk. Fontos a beidegzés épségének ellenőrzése is. Ilyen esetekben a végbél beidegzését nézzük és a megfelelő manőverre adott választ figyeljük.
 8. Hólyagtükrözés (cisztoscopia): bizonyos esetekben a húgycső és a hólyag belső felszínét is át kell tekintenünk. A vizsgálat során olyan eltéréseket keresünk, amelyek parancsoló vizelési ingereket képesek kiváltani: hólyagkő, daganat, fejlődési rendellenesség.
 9. Neurológiai vizsgálatok: az érző és motoros működések vizsgálata. Lásd az összefoglaló táblázatban. A mozgások és reflexek épségének felmérése fontos adatot szolgáltat a medencei szervek működésére.

 

Elemei Ok Vizsgálati módszer
Has/végbél A hasban levő folyadék (ascites), terime, szervmegnagyobbodás, végbél tónus felmérése, székletbeékelődés Kétkezes (bimanuális) tapintás, végbélvizsgálat, hólyagzárási képesség felmérése, ultrahang vagy hólyagkatéterezés
Medence a medencei funkciók felmérése, kismedencei szervek kóros helyzete, előesése (prolapsus), húgycsődivertikulum, szöveti ösztrogén státus, gyulladás, folyás, váladékozás, bőrérzékelési próba. a hüvelynyálkahártya tápláltsági állapota (szín, vérteltség, tónus), kismedencei izomerő ujjal vagy műszeresen, hógycső mozgékonyság (pálca teszt), szervi elődomborodás foka, vizeletvesztéses próbák - fekvő és álló testhelyzetben-.
Neurológia Érző (S2-4) beidegzés Végbél környéki (perianalis) érzékelés (éles-tompa érzet próbája), végbél zárókészülék működése alsó végtagi mozgások,
  Motoros beidegzés  
  Reflexek bulbocavernosus" reflex, analis reflex, achilles reflex.
Vizeletvizsgálat genny, nitrát reakció, véres vizelet, fehérje, cukor Tesztcsík, vizeletanalizátor, mikroszkópos vizeletvizsgálat-üledék-, bakteriológiai és egyéb kórokozó tenyésztés.